Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΚΡΗΝΙΔΕΣ

Συλλαλητήριο κατά της διέλευσης του Αγωγού TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων και από καλλιεργήσιμη γη

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα, ημέρα Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2014, στις 12.00 το μεσημέρι, εμείς οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας, της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών, η εκκλησία, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όλοι οι Φορείς,  συγκεντρωθήκαμε στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στις Κρηνίδες και πραγματοποιήσαμε Συλλαλητήριο, για να εκφράσουμε την καθολική μας αντίθεση στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων, τον κάμπο της Νέας Καρβάλης  και από παρόμοιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας καθώς και την αντίθεσή μας στην κατασκευή του σταθμού συμπίεσης κοντά στην πόλη των Σερρών, ανάμεσα σε ένα πυκνό δίκτυο οικισμών. Αφού ακούσαμε τους ομιλητές και τις εισηγήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, ομόφωνα εγκρίνουμε το ακόλουθο ψήφισμα :

Απευθυνόμενοι προς :
Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αντώνιο Σαμαρά
Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα
Τους Αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων,
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  κ. Γιάννη Μανιάτη
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη
Τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο
Τους Έλληνες Ευρωβουλευτές
Τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής κ. Μάρτιν Σούλτς
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι :
Αυτό το παλλαϊκό συλλαλητήριο εκφράζει την κατηγορηματική και καθολική αντίθεση όλων των κατοίκων της Ανατολικής Μακεδονίας στην σχεδιαζόμενη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων, την πιο εύφορη πεδιάδα της Ελλάδας και τον μεγαλύτερο τυρφώνα του κόσμου αλλά και από άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας οι οποίες προστατεύονται από το Σύνταγμά μας καθώς και στην κατασκευή του σταθμού συμπίεσης κοντά στην πόλη των Σερρών.  Όλοι οι συγκεντρωθέντες εκφράζουμε τη δίκαιη οργή και αγανάκτησή μας, διότι  εδώ και ένα χρόνο δεν εισακούεται η τεκμηριωμένη θέση μας για αλλαγή όδευσης του αγωγού με αποτέλεσμα την πλήρη δυσαρμονία και αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που σχεδίασαν το έργο για την περιοχή μας και των θέσεων που επεξεργάστηκαν οι δύο Σύμβουλοι του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καθώς και οι αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής και τις οποίες υιοθέτησαν όλοι οι φορείς, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, Επιστημονικοί, Επαγγελματικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ
Το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός τέτοιου έργου είναι δυσανάλογο των ωφελειών του. Ο αγωγός κατά 80% περνάει από αγροτική καλλιεργήσιμη γη και ο περαιτέρω περιορισμός της θα δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες και στην πατρίδα μας. Η συμφωνία για τον TAP δε διασφαλίζει ποσότητες φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, τους αγρότες και την βιομηχανία μας, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβεβαιώνονται τα γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα μας.
Η διεύλευση του αγωγού αερίου από τα Τενάγη είναι απαγορευτική λόγω του φαινομένου της συνίζησης της τύρφης που οδηγεί σε καθίζηση του εδάφους, λόγω της αυτανάφλεξης που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ατύχημα, λόγω της υπάρδευσης που αποτελεί και ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής αλλά και λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρούνται στην περιοχή. Ακόμη, δυσχεραίνεται η προώθηση του φακέλου για την αναγνώριση του χώρου των Φιλίππων ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που είναι Εθνική προτεραιότητα και περιλαμβάνει το σύνολο των τεναγών ως ενιαίο μνημείο φύσης και πολιτισμού (αρχαιολογικός χώρος, βαπτιστήριο Λυδίας, βραχογραφίες, τενάγη, Παγγαίο Όρος, Ιαματικές πηγές, λασπόλουτρα), ενώ δημιουργείται προηγούμενο περαιτέρω υποβάθμισης της περιοχής με τη διέλευση και άλλων αγωγών ή την κατασκευή άλλων «αναπτυξιακών» έργων.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με τον επισημότερο τρόπο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα στην πατρίδα μας και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για να αποτρέψουμε τη συγκεκριμένη όδευση του αγωγού μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Η φωνή μας να ακουστεί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να αλλάξει ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράστηκε με γνήσιο τρόπο μέσα από διαβουλεύσεις, ημερίδες και δράσεις και παρουσιάστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ στις 27 Ιανουαρίου 2014 στην Αθήνα. Δε θα δεχτούμε τη διέλευση του αγωγού TAP από τα Τενάγη, τον κάμπο της Νέας Καρβάλης και από άλλες παρόμοιες περιοχές  της πολύπαθης Ανατολικής Μακεδονίας. Δε θα επιτρέψουμε τη διέλευση του αγωγού μέσα από τον τυρφώνα, που μπορεί να αποτελέσει και τον Δούρειο Ίππο για την μελλοντική εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος.




ΚΑΛΟΥΜΕ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού να  δεχθούν την αλλαγή της επικίνδυνης και καταστροφικής για την περιοχή μας όδευσης του αγωγού μέσα από τα Τενάγη, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσαν οι επιστημονικοί μας Φορείς.
ΚΑΛΟΥΜΕ

Την Κυβέρνηση να επιβάλλει στην κοινοπραξία ξένων συμφερόντων τις τεκμηριωμένες θέσεις όλων των φορέων, στηρίζοντας και διευκολύνοντας σε  μέρες χαλεπές τον αγροτικό πληθυσμό, στην αύξηση του αγροτικού προϊόντος, αποτρέποντας τον περαιτέρω περιορισμό της ζωτικής καλλιεργήσιμης γης που με μακροχρόνιους κόπους και θυσίες εξυγιάνθηκε και έγινε προσοδοφόρος, επ’ ωφελεία των Ελλήνων πολιτών και της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας μας.



Εντέλλεται η Οργανωτική Επιτροπή για την αποστολή του Ψηφίσματος με πλήρη τα στοιχεία των φορέων που δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τα αναφερθέντα αιτήματα του Συλλαλητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου